Moodboard Tartans in a Twist

Tartans in a Twist

De Hooglanden in het noorden van Schotland bestaat voor een groot deel uit hoge bergpar6jen, vele eilanden, dikke dennenbossen en prach6ge valleien. Oude kastelen en landhuizen welke prach6g gelegen zijn tussen deze bergen zijn een lust voor het oog en ademen een en al historie. Hier is ook de tartan ontstaan. Deze werden al vanaf de 16e eeuw gebruikt door Schotse strijders. Een grote lap wollen stof welke om het lichaam werd gedrapeerd om zich te beschermen tegen het weer. De verschillende soorten tartans zijn ontstaan doordat veel clan leden zich gingen verplaatsen, door de kleuren van de kilt konden groepen zich iden6ficeren. Zo heeE Burberry zijn eigen herkenbare ruit en ook het Britse koningshuis heeE zijn eigen tartan; de Balmoral

Dat de tartan aan een comeback is begonnen is ook bij modehuis Dior te zien. In een van de laatste collec6es, de ‘Dior Cruise 2025’ collec6e, is deze klassieke ruit weer te zien in prach6ge designs. Nu wordt het 6jd dat ook de interieurs weer worden verrijkt met deze prach6ge Schotse ruiten en tweeds. Maar dan wel anders dan de klassieke s6jl waarmee we deze over het algemeen associëren. Met een moderne twist. In plaats van een houten vloer kiezen we voor een gietvloer. Dit zorgt voor een strakke look. Verder hangt alles af van de keuzes van kleur, materiaal en vormgeving. Een design fauteuil in een velvet of leer in een accentkleur. En dan de Schotse ruit als een vloerkleed of als kussens en plaids op de bank zorgen voor een warm en gezellig interieur.

Tips:
1-Heb je meer lef? Denk dan eens aan een gordijn in een ruit in een waveplooi gemaakt waardoor deze mooi golvend en strak hangt aan een mat-rvs rail.

2-Ook met het kleurgebruik kun je een twist maken. Kies voor een sprekende kleur op de accentwand in combina6e met een zacht neutrale grijs6nt.

3-Mix en match met ruit- en visgraatprint, eventueel in combina6e met een verfijnde streep of zoals in het moodboard is te zien met een behang met bloemenprint.

4-Bij het inrichten van dit interieurthema, moet je de trap niet vergeten. Door de trap te bekleden met een loper in eigen6jdse strepen en kleuren, kan de s6jl naadloos worden doorgevoerd.

Bron van moodboard beelden:

Huyze de Tulp interieur & design | House of Hackney | Shutterstock | Keramiek atelier Marjoke de Heer